MAKANAN YANG SESUAI KETIKA ANAK SAKIT

Perkongsian oleh Founder Oven Nini, Puan Ainini Zainal. Ainini Zainal 27 December 2013 ·  SAKIT – MAKANAN SEBAGAI SUMBER IMMUNE SYSTEM DAN UBAT. =========Malam tadi ada budak selesema. Dah lama tak selesema. Malam tadi minum Virgin Coconut Oil (VCO) sebelum tidur. Merengek tak selesa lah time tidurnya hidung tersumbat. Pagi ni dah ceria, tapi selesema masih […]

15 KHASIAT NENAS

Yang kita tahu.. NENAS TAJAM. ORANG PREGNANT JANGAN MAKAN. NENAS? BUKAN TAJAM KE? BAGUS UNTUK BATUK? BETUL KE? TAJAM KAN?     Ok begini. ‘Tajam’ tu kerana kandungan vitamin C pada nenas yang tinggi, bila makan berlebihan, mungkin akan menyebabkan cirit birit, mual-mual, muntah, sakit perut dan ‘heart burn’.     Nenas mengandungi bromelain. Pengambilan […]

20 Makanan Menggalakkan Kahak/Hingus (penyebab sistem imun rendah)

  20 MAKANAN YANG MENGGALAKKAN KAHAK/HINGUS, PUNCA KERADANGAN DAN MENGHALANG PROSES PENYEMBUHAN DENGAN LEBIH EFEKTIF (JUGA PENYEBAB SISTEM IMUN RENDAH) ================================= ✿ gula, tidak kira gula putih ataupun organik.   ✿ MSG – sama ada di dalam susu formula (kenali nama-nama lain bagi MSG), bahan penyediaan makanan seperti kicap, kiub ayam, stok ayam komersil, sos […]

Khasiat Tembikai

The red colour is undeniably refreshing. Natural colouring, natural flavouring. What’s your excuse?   Jus. Atau minuman-minuman buatan sendiri yang lain (yang bebas gula putih, MSG, aditif, pengawet, pewarna/perasa tiruan serta pelbagai jenis kandungan ‘e-codes’) yang sihat. Pilihan yang jauh lebih sihat, berganda-ganda lebih sihat daripada minuman-minuman dalam tin/kotak/botol yang sangat mudah didapati di pasaran.Segalanya […]