MEE SEGERA YANG MENYUSAHKAN HIDUP SIAPA?

 

.

 

Hoi makan mee segeraa!!!

Bukan main kat FB kau sana sini MSG tak elok…rosakkan sel otak bagai.

Lepas tu kau jugak yang makan.

Mari kita hentam Ainini Zainal.

Mari. Hashtag #hentamdiacukupcukup

.

Haha.

Seriuslah.

Berpuluh tahun hidup dengan mee kerinting tu… nak tinggalkan bukan mudah.

Tahniahlah MSG sebab buat hidupku sengsara ketagih rasanya sampai ke saat ini.

.

Bukan tak pernah tewas, ya?

Dan siap beli, makan dengan gembira.

Tapi apa saya dapat?

 

.

 

1. Migrain teruk. 

Siapa rajin baca bab kesan MSG, e-codes ingredient dalam makanan dan kaitan dengan migrain..fahamlah.

.

2. Inflammation.

Migrain pun disebabkan inflammation. Tapi ni inflammation pada satu bahagian badan saya yang siap berdarah-darah non stop selama hampir 3 minggu, hanya kerana 2 bungkus mee segera (kantoi makan 2 hahaha).

.

3. Panas baran. 

Ya, tahu, i ni memang garang.

Tapi kita tahu bila kita jadi tiba-tiba lain macam rasa nak marah tu.. Boleh fikir sendirilah.

Eh betul ke MSG boleh buat rasa nak marah..tak mampu kawal emosi?

.

Baca dik, baca.

Cari ilmu, luangkan masa buat research even benda nampak simple saja.

.

4. Infection jadi makin teruk.

Dulu beberapa bulan lepas pregnant..saya kena athlete’s food (kaki makan air.) Kerana immune system masa pregnant tak kuat.

.

Ia melarat lama. On off.

Bila makan tu..sekian lama athlete’s foot yang dah hilang..datang balik.

.

Tahniah, Ainini. Bagus, keep it up haha. Makan lagi.

.

5. Hives.

Pernah kena hives?

Gegata.

Macam kena gigit nyamuk tapi BANYAK.

Satu badan.
Yang boleh describe, satu je: gatal gila gila punya seksa.

.

Hives akan jadi kerana banyak faktor.
Salah satu, kerana makanan.

Badan kita alah (sebab mungkin dah lama tinggalkan)..so bila ambil balik, tak dapat terima.

So tu hasilnya.
.

6. Rasa ‘brainfog’…blur.

Maaf..ini bukan nak cakap siapa makan mee segera makan nanti akan bla bla bla.

.

Ni cakap tentang saya, ya?

Brainfog ni keadaan otak kita bila nak proses sesuatu tu..jadi lambat.

.

Macam guna pc lembab atau macam guna internet dial up 1515 haha.

Gitulah.

Lembab.

Jadi nak berfikir tu ..lambat. Mudah lupa.

.

Apa kaitan, beb?

MSG + effects to brain cells = ?

Baca nanti ya. Akak bagi link untuk study. Kalau nak lah.
.

 

===
Banyak lagi.

Sakit kepala dan panas baranlah paling teruk.

.

Sooooo.. dalam gambar tu mee segera beli ke?

Tak.

Buat sendiri.

.

Jadilah..nak lepaskan ketagih.

Kisahnya semalam rasaaaaaaa nak makan balik.

.

Apa saya buat?

Time basuh ikan kat dapur.

Baca Al Fatihah banyak kali.

Doa: “Ya Allah, jauhkanlah aku daripada benda yang merosakkan diri aku lagi, ya Allah. Bantulah.”
.

Malam.

Hilang perasaan tu.

Datang rasa nak makan yang buat sendiri saja.
Allah maha besar.

Jangan rasa ini kelakar, tau?

Jangan juih mulut masa baca haha.

Sebabnya..kuasa doa tu memang sangat membantu.

Dalam kesusahan.. Allah akan bantu kalau kita rajin minta.

Even benda kecil.

Tapi bab mee segera ni benda besar juga pada saya. Sebab kesihatan.. duit banyak pun tak guna dah #ayatclichètapibetul

.

So, buatlah mee segera sendiri.

Meenya beli organic wholemeal ramen noodles.

Rempahnya?

.

Guna seasoning untuk buat Crispy Sticks Afi. Hahaha. Okla kan. Sendiri jual sendiri buat sendiri guna.

Tumis bawang, masuk seasoning tu.

.

Bolehla.

Tu rezeki Allah bagi.

Ikut saja apa Allah nak bagi.

Yang bagus daripada Allah saja.

Yang buruk tak elok tu sah-sah dari kita.

.

Baca post ni kalau nak anggap ia menghina, sebelum anggap gitu…istighfar dulu.

Ini post bersifat PERIBADI.

Pendapat daripada pembacaan.

Info yang takkan diberi kalau tak cari.

.

Susah nak tinggalkan benda yang berpuluh tahun sebati dalam diri.

Akan teringat-ingat.

Tapi insyaAllah..cuba.

Berjaya ke tak..lain hal. Yang penting…cuba.

Perlekehkan yang belum berubah?

Jangan. Sebab esok-esok entah-entah kita yang berpaling tadah.

.

Jangan sombong sebab kita kononnya dah clean habis dah.

Juga jangan anggap yang kongsi info sihat sebagai mengada tunjuk bagus.

Kita kena terima yang sekarang ini..tugas kita mencari ilmu.

HALAL PERLU SEKALI DENGAN TOYYIB.

BUKAN NAMPAK LOGO HALAL..SEMUA BAGUS.

.

Adakah kerana ada SIJIL HALAL..maka makanan yang kita makan itu TOYYIB (SIHAT..BAGUS)?

Mee segera..junkfood di pasaran MAJORITI ada sijil halal.

Tapi elok atau tak kesannya?

.

Sejak bila pula ada sijil halal tu menjadi penyebab utama untuk katakan ia sihat dan tiada mudarat?

Dan sejak bila makanan makcik nasi lemak jual dengan semua kebersihan, toyyibnya ia dijaga satu persatu jadi tak bagus makanannya hanya kerana perniagaan makcik tu kecil-kecil saja tak mampu nak ada sijil halal yang sekadar sekeping kertas?

.

Smartphone yang kita ada..mari jadikan sebagai medium untuk jadikan kita manusia sesmart yang boleh.

Gunakan untuk kebaikan.

Gunakan untuk ilmu.

Tak susah.

Asal mahu.
.

Betul ke MSG..junkfood..instant noodles tu tak elok?

Cakap banyak tak guna.

Takde hasil.

Mari kita baca.

.

LAGI INFO TAMBAHAN. JUNKFOOD AND BRAIN DAMAGE (FAST FOOD TIDAK TERKECUALI)

MEE SEGERA=JUNKFOOD, just in case confuse.

=======
1. One Week of Junk Food May Be Enough to Damage Your Memory

http://www.healthline.com/health-news/mental-one-week-of-junk-food-damages-memory-121713

2. Junkfood can harm memory

http://www.dailymail.co.uk/health/article-207031/Junk-food-harm-memory.html

.
3. Junk food really DOES mess with your brain! Research shows trans fats causes brain damage

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2081079/Junk-food-really-DOES-mess-brain-Research-shows-trans-fats-causes-brain-damage.html

.
4. Junk Food Can Lead to Brain Damage

http://www.mensjournal.com/health-fitness/nutrition/junk-food-can-lead-to-brain-damage-20131219

.
5. Does Fast Food cause brain damage

http://theweek.com/articles/479053/does-fast-food-cause-brain-damage

.
6. Scientists learn how what you eat affects your brain — and those of your kids

http://newsroom.ucla.edu/releases/scientists-learn-how-food-affects-52668

.
7. Relationship Between Fast Food & the Brain

http://healthyeating.sfgate.com/relationship-between-fast-food-brain-12203.html

.
8. 6 Weird Effects Fast Food Has on Your Brain

You probably know it can blow up your waistline, but fast food may also have a surprising impact on your mood and mind.

http://www.rd.com/slideshows/effects-of-fast-food/view-all/#ixzz3lIjA7ELV

.
9.Researchers have made a mind-boggling discovery: The same junk-food diet that bulges your waistline and rots your teeth may be damaging your mind too

http://www.womenshealthmag.com/sites/womenshealthmag.com/files/brain-food/index.html

.
10. 10 horrible things junk food does to your body

http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/reasons-junk-foods-are-bad-for-your-health-sh214/

.
11. What Happens to Your Brain When You Eat Junk Food (And Why We Crave It)

http://jamesclear.com/junk-food-science

.
12. 5 Weird Things Fast Food Does to Your Brain

http://www.menshealth.com/health/fast-food-brain

.
13. Junk Food Rots Your Brain, Increases Risk of Dementia

http://www.medicaldaily.com/junk-food-rots-your-brain-increases-risk-dementia-242256

.
14. Mental Effects of a Fast Food Diet

http://livehealthy.chron.com/mental-effects-fast-food-diet-2597.html

=======

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *